Monday, April 5, 2010

grok

Bismillah~

today's word of the day is::::::::::::


GROK


ape itu grok?


bunyi macam garuk, takpun macam sejenis monyet berbadan besar dan berbulu, monster berwajah bengis.. suka mengeluarkan bunyi grok grok grok....*pengaruh harry potter, half brother hagrid nama die GRAWP adelah seorang GIANT* uhu~


anyway, the real meaning of that particular word is::::::::


GROK \GRAWK\ , verb;
1. To understand, especially in a profound and intimate way. Slang.


Quotes:
The electeds can say "I feel your pain" when the teleprompter tells them to, but our current existential crisis isn't something they grok.
-- Reverend Billy Talen, Alternet, February 27, 2010

For those who don't quite grok the Web, it can be an intimidating challenge.
-- New York Times, June 1, 1997


Origin:
The slang word grok was coined by Robert A. Heinlein in the science fiction novel "Stranger in a Strange Land", where it is a Martian word meaning literally "to drink" and metaphorically "to be one with"


ni la antara contoh bila perkataan tak melambangkan maksud. lain benar dengan "onomatopoeia" yang bermaksud perkataan yang menyerupai bunyi yg dihasilkan eg SLURP (bunyi bila org minum air) atau PRANG (bunyi kaca pecah). perkataan GROK ni macam bunyi yg sgt ganas *pada pandangan saya la* tapi bila tgk maksud sebenarnya perkataan ni sangat lah lembut. to understand. memahami. bak kata seorng teman sy "sesungguhnya dalam kasar itu ada kasih"


baru-baru ni class mate sy baru di ijabkabulkan dengan pilihan hati nya alhamdulillah. terbina satu lagi masjid insyaAllah. kebetulan pula saya pun tengah baca buku pinjaman seorg housemate "Aku terima nikahnya".. hati saya banyak kali disentuh oleh pilihan perkataan dan emosi sy seringkali dikacau oleh mesej yang disampaikan.. ada juga la time2 yang sy tertitis air mata baca *spoiler alert* time die cter kisah Abah & waktu die meninggal. sgt sedih...uhu. papepun, tahniah lagi sekali saya ucapkan pada Eeqa & Amin. Selamat menempuh alam perkahwinan, selamat maju jaya. nak tempuh alam perkahwinan nak kena ade persefahaman, nak bace novel pun kena faham mesej yang nak disampaikan..


okay... berbalik pada topik asal.. GROK: to understand. saye merasakan banyak aspek dalam hidup ni yang memerlukan kita untuk FAHAM. nak faham lecture notes, nak faham perangai orang, nak faham alam sekitar, nak faham diri sendiri, nak faham semua WHAT and WHY. orang kate kalau kita nak faham org laen, kte perlu letakkan diri kte sendiri dalam situasi org tu baru la leh ckp "i feeeel you" ehehe.

tapi mmg sy tak nafikan dalam hidup ni byk btul benda yg susah nak faham.. kenapa org sanggup buat & buang bayi , kenapa org sanggup kutuk kematian arwah Din Beramboi, kenapa org buat cmtu kenapa org buat cmni..

semakin sy mahu memahami semakin sy tak fhm dgn keadaan dunia sekarang ni.... smoga kita semua berada dalam golongan org yg faham dengan ajaran agama Islam, faham dalam mengamalkannya..amin ya Rabb

3 comments:

noazhatori said...

salam..

just don't know what to say..speechless..

1stly, thanks for following my blog..i always follow my follower's blogs..and i did the same to u too..

you've got a very superb English..something to be expected from someone who lived in England before..

anyway, have a pleasure to teach me when needed to, k?? coz i really need to improve mine, and need someone to teach..

thanks again~
(p.s:correct me if i'm wrong..huhu~)

Mardhiyah said...

wsalam,
thanks for following mine too~ i will take the pleasure of being someone who can teach you whenever needed, but hey youve already got a good English going on there.. :D

i need mine to be polished up though, it's getting rusty.. we'll do this together aite? chaiyokk!!

anumz sarah said...

Wow.... Groking....