Monday, June 27, 2011

Blood sweat and tears

Message dari bestfriend bila di tanya ape yg beliau sedang lakukan: "Tgh baca thesis"

Tersentak saya. Rajin. tapi saya masih merasa pelik. Lalu bertanya "Kenapa kena baca thesis?"

Beliau menjawab "Takdela kena baca, ttbe terasa nak baca, rindu plak"

Rindu katanya. Wah. Setelah selesai research or final year project saya tak pernah sekali pun nak rindu pada research. Tetapi bila dengar teman baik saya ni cakap dia rindu, secara tak langsung saya pun ttbe terasa rindu juga. Terimbas kembali saat2 pahit dan manis kenangan research.


List of plans and actions done.
"Our Lord, Pour out on us patience and constancy and make us die as those who have surrendered ourselves to you"
Tapi sempat lagi ada kata2 pemberi semangat. Sangat penting kerana saat2 begini semangat sangat rapuh dan selalu rasa mahu menangis.


Saat2 daku yang paling indah, paling gembira, paling bahagia. Hanya tuhan saja yang tahu.
Sample yang telah diextract mengeluarkan peak pada interface HPLC.

One of the steps to prepare sample. We call this step "merry-go-round"

Yours truly, behind her laptop yang telah banyak berjasa utk saya analyse result dan siapkan thesis.

Dan juga nasi lemak lavender dan kuih kapit mima menjadi pengisi perut ketika lapar


Ini researchmate saya. Nama dia Apis. Walaupun kadangkala dia agak annoying dan masa memula kenal ingat macam rempit tapi bila dah selalu spend time bersama dia dalam lab, dapat kenal dia dgn lebih dalam ternyata dia ini adalah seorang yang sangat baik hati. Rindu kat kau lah apis. Aku doakan kau cepat2 kawen ngn mas yang cantik.


See people, It was hard. those times when I was doing my final year project. those times that I had to stay in the lab, extracting my sample, tedious steps...Those times when HPLC was my bestfriend. I hated those times. I cried a lot. I cried but I swept away my tears afterwards and gained back my energy, my spirit. I moved on. And in the end...

Alhamdulillah. When you've put your blood, tears and sweat into something. When it's finally finished, the feeling is just..... undescribable... You gain a lot of pleasurable experiences.. and not so pleasure ones. You learn life's important lessons. You grow up. This is just a short final year project (2 semesters). I wonder how it feels like for a 4-year PhD.

Just one of the things that I used to hate but now I miss. To dear juniors: Put in your best into your FYP no matter how much you hate it. No matter how hard it is.

Thanks to all members of PROMISE lab. My research supervisor Dr Teh. My lovely Kak Wani who helped me at the most, Abg ikhwan, Abg Rahimi, Abg Yong..Kak Naz..Kak Lisa..and all the names that I forgot to mention...THANKS ... Journal club rocks!

8 comments:

nadzwareina said...

adui mar, bile baca post yg ni tringat buat research ngan shah. siap berbuka kat lab, balik tngah2 malam dengan shah & abg lab. serius rinduuuu :')

Mardhiyah said...

rindu kan???? your researchmate tu la yg duk bace thesis die tuh hahaha...die tgh rindu kenangan research haha.. ttbe kte teringt jugak buka puasa ngn korng kat lab ingat tak wawa?? :'-)

cyanobalamin said...

chanteq tulisan

nadzwareina said...

shah ke? gilooo haha. rajin bebenor die bace.. tp die tgh mode rindu kut sbab asl chat ngn die kat ym ke, msg kat hp ke die duk mention sal research hahaha. haha ingat2 ngn jana naoh skali :D

sYuHaDah said...

hahaha apa kes rndu bc thesis...ak ltak jauh2 tesis ak tu...klu blh xnk ingt dh..my worst nightmare ever!!! haha

oJAh said...

tibe2 t'igt gak time wat fyp..sbb slalu sgt spend time kat workshop, jdk makin close dgn sume yg spend time kat situ

diyah_Noh said...

aa...tidak...mata macam begenang sket baca post kamu ni mar T_T

sebab ape..tak pasti..rindu mungkin

Mardhiyah said...

wawa: die kan sentimental cket hehe

syu: aku pun dah letak jauh2..nightmare tp skrg dah jadi something yg aku ingt gile2 smp mati.. haha

ojah: kan?? kalau dah spend time kat lab mmg attached forever.. huhu

naoh: NAOHHH!!! my labmate!! huwaaaaaaa NAOH n JANA both of u.... lagi byk spend time ngn kite kat lab kan.. sampai balik dari lab tgh malam... i should have mentioned nama korng dalam post ni!!!