Sunday, May 16, 2010

Eidetic


hello.. okay la i have a confession, actually i dont like my previous post sebab mcm ala ala desperado. oHH sil vous plait. please dont misunderstand. hormone saya mmg suka wat cmni. oleh kerana itu, sy mau buang jauh2 entry tersebut dengan membuat entry baru. haha. *apelaa, delete je la kan senang?* takmo delete sebab dah panjang2 tulis.. HUH.

saye mau buat entry tentang word of the day kat dictionary dot com. uhu~

eidetic \ahy-DET-ik\ , adjective;
1. Of, pertaining to, or constituting visual imagery vividly experienced and readily reproducible with great accuracy and in great detail.
2. Marked by or involving extraordinarily accurate and exacting recall especially of visual images.

oh tak faham. erm bukan tak faham tapi tak tau nak buat entry pasal ape yang berkaitan dengan perkataan ini.. visual power saya Alhamdulillah tiada masalah. saya tak memerlukan cermin mata untuk melihat dengan lebih jelas. Alhamdulillah lagi sekali. O Allah, terima kasih untuk nikmat melihat ini :)

btw,, berbalik pada word of the day.. saya hanya boley bercerita pasal VAK learning style *please refer to MR GOOGLE ye rakan2*..VAK stands for visual, auditory and kinesthetic. survey ni dulu saya buat masa kat JOsiah Mason College dulu.. I learnt that im more towards the visual type. it's true, because I'm an observant. I observe things to the very details. I'm crazy for stereograms, i like pictures, i like taking pictures and i loveeee colours.. kalau tengah study pun nota kena berwarna warni, kena ade mind map yg menarik dan saye suka melukis utk lebih senang ingat. nak menghafal pun kena tulis balik.. dalam exam, teringat posisi mana point2 yg perlu dikeluarkan. uhu. whats your learning style?

**contoh stereogram adelah seperti gambar di atas.. apekah yang anda nampak?

saya nampak bentuk hati

nampak tak ? kalau tak nampak sila focus lebey dalam okie ;) juling kan mata sikit, nnt gamba 3d seolah2 terpacul dari gambar tu.. try la.. best :)) more stereograms click here

okie.. thats about it. will update later.. taraaa~

4 comments:

amar haziq said...

salam ziarah...

jenguk2 lah blog saya k ;)
http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

Mardhiyah said...

okie da ziarah blog kamuu. thanksss :)

Anis izyan Abd Rahman said...

http://amethyst89saphire.blogspot.com/2010/05/tag-contest-senyuman-paling-menawan.html

anis tag mar

Mardhiyah said...

alaamakk senyuman menawan ke kte aniss?? mcm tak je :-S uhuuu~ nnt2 ble ade mase terluang kte wat k entry tu :) thanks for tagging me anis !